Formålet med projektet er at demonstrere, hvordan høstet udbytte og opfodret nettoudbytte samt tab af nettoenergi (FEN) og råprotein i ensilage kan opgøres ved hjælp af ny teknologi. Projektet skal desuden fastlægge tabenes størrelse, økonomiske betydning og de største tabskilder for derved at udpege de vigtigste indsatsområder, der kan reducere tabene.
Indhold:
Projektet vil opgøre de høstede udbytter og opfodrede nettoudbytter i ensilage på 8 kvægbedrifter ved vejning af alle høstede læs og elektronisk dataopsamling af udfodrede mængder fra fuldfodervogne. Herudfra opgøres tabene på silo- og afgrødeniveau og den økonomiske betydning beregnes. Tabskilderne fastlægges blandt andet ved hjælp af trådløse sensorer, der måler temperaturudviklingen i ensilage kontinuerligt gennem opbevarings- og opfodringsperioden. Desuden udvikles og testes et indeks for ensilagens aerobe stabilitet baseret på ensilagens gæringsprofil. Ud fra resultaterne udpeges konkrete indsatsområder, der kan reducere tabene.
Projektet har relation til at fremme af den faglige og bæredygtige udvikling gennem praksisnær vidensdannelse og formidling samt gennem udvikling af effektive teknologier og løsninger, der kan understøtte produktionen i alle dele af landet i både stor og lille skala.